Stérk.Brabant: dé online community waardoor ideeën en initiatieven groeien

August 31, 2022
2539 keer bekeken 0 comments

Stérk.Brabant is de community voor inwonersinitiatieven en impactondernemers die bijdragen aan een gezond, sociaal en veerkrachtig Brabant. De community biedt zichtbaarheid en ontmoeting met andere impactmakers. Communityleden kunnen vraag, aanbod, kennis, inspiratie en verhalen met elkaar delen.

Ook overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, financiers en koepelorganisaties leveren hierin hun aandeel. Met elkaar leveren we een positieve bijdrage aan de maatschappelijke uitdagingen in Brabant. Samen Stérk!

Cijfers

800 initiatieven

648 gebruikers

250 reacties

 299 likes

 


Stérk.Brabant

Stérk.Brabant startte in 2017 vanuit het programma Sociale Veerkracht van de provincie Noord-Brabant, met stichting Zet en Zorgbelang Brabant|Zeeland als uitvoeringspartners. Gezamenlijk bouwden zij bevlogen aan Stérk.Brabant. Inmiddels is Stérk.Brabant uitgegroeid tot een volwaardige community. De provinciale rol bij Stérk.Brabant verandert: zij blijven als partner betrokken bij de community vanuit het perspectief van Brede Welvaart. Stérk.Brabant maakt nu onderdeel uit van Zorgbelang Brabant|Zeeland. Stichting Zet is sinds juli 2022 geen uitvoeringspartner meer.

Samen bouwen aan een gezond Brabant

De community biedt een plek voor  samenwerking tussen initiatiefnemers. Daarnaast kunnen bezoekers ook terecht voor kennis, inspiratie, ondersteuning en het opdoen van leerervaringen. Zo draagt Stérk.Brabant bij aan een gezonde, duurzame en sociaal veerkrachtige provincie waarin iedereen kan en mag meedoen. De community Stérk.Brabant is voor startende en ervaren impactondernemers en bewonersinitiatieven in Brabant. Daarnaast zet de community zich ook in voor gemeenten, maatschappelijke organisaties, burgercollectieven, coöperaties, investeerders en fondsen.

Doel

Stérk.Brabant wil haar achterban inspireren en versterken. Zowel offline als online. Daarom is er eind 2019 een online community opgezet in samenwerking met Mett. Zo kunnen bevlogen Brabanders elkaar altijd ontmoeten om aanbod, kennis, inspiratie en ervaring uit te wisselen. Het is de bedoeling om via de online community een sterk netwerk te realiseren. Alles op één plek bij elkaar.

Vertrekpunten

  • Het platform vormt één centrale plek waar leden vraag en aanbod, kennis, inspiratie en ervaringen kunnen uitwisselen.
  • Gebruikers moeten kunnen inloggen om informatie ‘achter de schermen’ met elkaar te kunnen delen.
  • Het moet mogelijk zijn om ook openbaar informatie op te halen.

Uitdagingen

  • Een plek realiseren waar gebruikers uitgebreid initiatieven kunnen vinden. De toepassing van een gedetailleerd filtersysteem is hierbij van belang.
  • Het betrekken van de communityleden bij de online community.

Oplossingen

Mett startte begin 2020 met de bouw van de online community www.sterkbrabant.nl. Uiteindelijk is de community uitgegroeid tot een openbare omgeving in combinatie met een besloten deel. In het openbare gedeelte van de online community is veel informatie te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan initiatieven, aanbod vanuit Stérk.Brabant, nieuws en een agenda.

Binnen de initiatieven en het aanbod is het mogelijk om uitgebreid te zoeken en te filteren. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om te zoeken op impactgebied, branche, soort initiatief/bedrijf en de fase van het initiatief. Gebruikers kunnen zelf initiatieven toevoegen én een plekje op de kaart geven. Hierdoor is precies te zien waar de initiatieven plaatsvinden.

In het besloten gedeelte van de online community worden leden meegenomen in een onboardingsproces. Hierin lezen ze alles over het aanvullen van het eigen profiel, het instellen van privacy-instellingen en het toevoegen van een eigen initiatief. Ook kunnen leden elkaar gemakkelijk vinden via een smoelenboek. Via het smoelenboek of via het prikbord kunnen leden met elkaar in contact komen. Op het prikbord kunnen oproepen, ervaringen, tips en kennis gedeeld worden. Andere communityleden kunnen hier vervolgens op reageren of de input liken.

Resultaten

Met de bouw van de community is het gelukt om een bestaand offline netwerk een online plek te geven, waarbij bestaande initiatieven werden meegenomen. De kartrekkers van deze initiatieven werden meegenomen in keuzes tijdens de bouw van de online community. Door het betrekken van initiatiefnemers, kreeg de community direct een boost bij de livegang. De bestaande initiatiefnemers vormden zich namelijk als een kerngroep van actieve leden.

De community heeft inmiddels 648 gebruikers die zichzelf sinds de bouw van de community hebben geregistreerd. Inmiddels zijn er ongeveer 800 initiatieven toegevoegd, die ook een plekje op de kaart hebben gekregen. Daarnaast is er een verzameling aan likes en reacties toegevoegd. Communityleden communiceren actief met elkaar op het prikbord: vraag en aanbod wisselen elkaar af met tips en trucs.

Wat vindt de klant?

“Overweeg je Mett? Dan zeker doen! Vanuit Stérk Brabant hebben we de Mett’ers ervaren als zeer prettige, vakkundige mensen die snel en vriendelijk helpen. Daarnaast zijn ze zeer vooruitstrevend op het gebied van communitybuilding. We zien nog veel mogelijkheden om de community te laten groeien.”

Brenda Nijland 
Communicatie- en community adviseur Stérk Brabant

 

Images

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

0  reacties

Cookie settings