Meer betrokkenheid en interactie met Mett en Smarticipatie

Natalie Rohlof 29-05-2024
102 keer bekeken 0 reacties

Sinds 2022 werken Smarticipatie en Mett intensief samen om gemeenten meer mogelijkheden te geven voor online participatie. Lees hier de veelgestelde vragen over deze samenwerking en laat je inspireren door het voorbeeld van Klimaatkrachtig Goeree-Overvlakkee.

We combineren de unieke, slimme tools om inwoners te bevragen van Smarticipatie met een krachtig platform om informatie te delen. Met alles op één plek en via één URL, blijft het overzicht voor zowel beheerders als inwoners behouden. Informeren, bevragen en terugkoppelen was nog nooit zo makkelijk.

Veelgestelde vragen over Mett en Smarticipatie

Wat zijn de prijzen voor Smarticipatie, Mett en de combinatie?

Mett rekent € 5600 voor het jaarabonnement (onbeperkt gebruik, onbeperkt aantal gebruikers). De installatiekosten komen uit tussen 10.000 en 15.000 euro.

Als je Mett en Maptionnaire (een van de tools van Smarticipatie) al gebruikt, dan zijn de installatiekosten nihil. Tijdens een online meeting leggen we dan de koppeling en laten we je zien hoe je als beheerder beide systemen kunt integreren.

Als je al Mett gebruikt, dan raden we je aan contact op te nemen met Frank van Smarticipatie. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden, afhankelijk van het aantal projecten dat je zou willen onderbrengen in Maptionnaire.

Een abonnement op Maptionnaire begint bij EUR 6150 per jaar. Daarvoor kun je 5 projecten in Maptionnaire aanmaken.

Stel, ik maak al gebruik van Smarticipatie en Mett. Hoe gaat de installatie dan in zijn werk?

Als je Mett en Maptionnaire al gebruikt, dan kun je Maptionnaire al binnen 24 uur beschikbaar hebben via Mett. Tijdens een online meeting leggen we dan de koppeling en laten we je zien hoe je als beheerder beide systemen kunt integreren.

Hoe zit het met de toegankelijkheid en privacy?

Mett, de Dagen-app en Maptionnaire voldoen alle drie aan de toegankelijkheidseisen, de WCAG 2.0 en de AVG.

Kunnen er verschillende lagen in de kaart gezet worden? Om zo bijvoorbeeld het projectgebied aan te geven.

Ja, er kunnen kaartlagen worden toegevoegd (Shapefile en GeoJSON)

Kun je als gebruiker stoppen met het beantwoorden van de vragen en later terugkomen bij de vraag waar je gebleven was? Handig als je nog geen foto hebt, maar deze wel wilt toevoegen...

Ja, dat kan, je keert dan terug naar waar je was gebleven.

Hoe zit het met ondersteuning bij het maken van de vragenlijsten?

Daar helpt Smarticipatie bij en al snel zul je zien dat je het zelf onder de knie krijgt.

Kun je ook kenmerken van de respondenten vragen? Leeftijd etc.?

Ja, dat kan. Je kunt elke vraag stellen die van belang is voor je project. Let wel op de AVG-voorwaarden, niet alle persoonskenmerken zijn persé nodig.

Is het ook mogelijk in Maptionnaire locaties of mogelijkheden te begrenzen, zodat je geen valse verwachtingen schept?

Ja, dat is zeker mogelijk. Je kunt doelgebieden afkaderen, maar ook het aantal punten dat je mag plaatsen, etc

Als je en licentie hebt voor Maptionnaire, zit daar dan de dagen.app bij in?

Nee, het zijn twee aparte tools.

Hoe voorkom je dat mensen meerdere keren kunnen stemmen? Ik merk dat daar door projectleiders wantrouwend naar gekeken wordt.

Je kunt in Maptionnaire en Mett instellen dat er slechts een keer per IP-adres kan worden gestemd. Dat houdt wel het risico in dat als mensen hun cache leeggooien, dat ze dan opnieuw kunnen stemmen, maar in de praktijk komt dat zelden voor.

Moet iemand een inlog aanmaken om te kunnen reageren in Mett?

Dat bepaal je zelf als beheerder. Het kan laagdrempelig werken om geen inlog te vragen, andersom kan het ook handig zijn om wel een inlog toe te voegen, als je later nog in gesprek wilt met die bepaalde bewoner.

Is Maptionnaire alleen gericht op de stedelijke omgeving of ook voor natuurgebieden?

Maptionnaire is wereldwijd inzetbaar, geen onderscheid tussen een stedelijke omgeving, natuurgebied, water etc.

Waar wordt de data bewaard van Mett en Maptionnaire?

Van beide oplossingen wordt de data bewaard in de EEG.

Voorbeeld uit de praktijk

Bij Klimaatkrachtig Goeree-Overvlakkee komt de samenwerking is het platform waar de gemeente met alle inwoners werkt aan een duurzaam eiland. Het platform is een initiatief van gemeente Goeree-Overflakkee, in samenwerking met partners Oost West Wonen, Energieloket GO en Provincie Zuid-Holland. Op het platform wordt besproken: “Hoe gaan we om met klimaatverandering? Waar halen we onze energie vandaan? Hoe gaan we onze huizen verwarmen? En hoe werken we aan een circulair Goeree-Overflakkee?” Op deze vragen zoeken ze samen met inwoners en ondernemers van het eiland antwoorden.

Via de interactieve kaart van Maptionnaire konden inwoners aangeven hoe goed hun woning geïsoleerd is. In december ‘22 organiseerde de gemeente een energiemarkt (buiten!) waar inwoners live konden checken hoe duurzaam hun huis is en op een maptable aan konden geven welke maatregelen ze al genomen hadden. Vervolgens kregen ze advies welke energiebesparende maatregelen zij nog kunnen doorvoeren, waren er energiebespaarpakketten beschikbaar en was het mogelijk een bezoek van een energiecoach in te plannen. Een mooi voorbeeld van online – offline participatie, waarbij Mett fungeert als start en hart van participatie en de diverse tools van Smarticipatie de mogelijkheid bieden om de diepte in te gaan.

Heb je nog vragen?

Neem dan even contact op met Natalie van Mett. 

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen