5 voorwaarden voor een geslaagd online participatieproces

03-06-2022
2898 keer bekeken 0 reacties

Geloof het of niet, maar de meeste deelnemers aan participatie hebben een ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ mentaliteit. Zij vinden het totale participatieproces belangrijker dan de uitkomst. Helaas vergeten gemeenten toch erg vaak cruciale schakels in het proces.

In dit artikel vind je daarom 5 belangrijke voorwaarden voor een geslaagd online participatieproces. Deze tips komen uit de Mett participatie safari van 9 mei 2022. Vanuit Mett organiseren we regelmatig (online) kennissessies en intervisies voor onze beheerders en andere geïnteresseerden. In deze sessies worden best practices en handige participatie tips uitgewisseld. In de participatie safari was Christine Bleijenberg te gast. Zij deed PhD onderzoek naar verwachtingen en ervaringen van bewoners die meededen aan een participatieproces. In dit artikel bundelen we de belangrijkste tips uit haar verhaal.

Participatie is een continu proces

Christine vertelde dat een gesprek tussen de gemeente en haar inwoners niet op zichzelf staat. Het (online) gesprek wordt beïnvloed door het verleden en de uitkomsten hebben invloed op de toekomst. Het is daarmee onderdeel van een continu proces. Het merendeel van de deelnemers aan een (online) gesprek vindt de manier waarop ze kunnen meedoen nog belangrijk dan de uitkomst. Daarom is het extra belangrijk om aandacht te geven aan het totale proces.

5 voorwaarden voor een geslaagd online participatieproces

Er zijn meerdere zaken die je in de gaten moet houden om aandacht te geven aan het totale participatieproces. Onderstaande tips kun je direct toepassen op je participatieplatform.

1. Maak meepraten zo makkelijk mogelijk

Het is voor bewoners belangrijk om vriendelijk en respectvol behandeld te worden. Dat betekent praktisch: een goed werkend platform, goed leesbare teksten en geen onnodige drempels.

2. Denk goed na over je toon

De vraag die je stelt, bepaalt het antwoord dat je krijgt. Maar ook of mensen wel willen meedenken. Is er maar weinig ruimte voor inbreng, dan haakt een deel af. Zorg dus dat je vraag voldoende ruimte biedt voor inbreng.

3. Laat zien dat je luistert

Deelnemers vinden het belangrijk om serieus genomen te worden. Als zij zien of ervaren dat er daadwerkelijk geluisterd wordt, zijn ze tevredener over het participatieproces. Laat zien dat je luistert door inhoudelijk op reacties te reageren, dit in de bedanktekst te tonen nadat mensen hebben gereageerd of door in een nieuwsbericht terug te koppelen welke input er is opgehaald.

4. Maak het proces inzichtelijk

Geef een heldere uitleg over de fases en laat duidelijk weten wat er wanneer met de opgehaalde reacties gaat gebeuren. Hiermee laat je zien dat je de opgehaalde input serieus neemt. Hier kun je bijvoorbeeld handig een tijdlijn voor gebruiken.

5. Zorg voor een goede follow-up van het gesprek

Koppel terug welke keuzes zijn gemaakt, wat de redenen waren om bepaalde ideeën wel of niet over te nemen en hoe voorstellen zijn ontstaan op basis van de input.


Wil je meer van dit soort inspiratie via onze evenementen? In ons overzicht van evenementen zie je welke evenementen er op de planning staan en kun je jezelf aanmelden.

Wil je meer weten over het Mett participatieplatform, een platform waarin je niet alleen de vraag kunt stellen, maar ook het gehele proces kunt vormgeven? Neem dan contact met ons op.

Benieuwd naar de dissertatie van Christine Bleijenberg? Lees hier meer over de dissertatie van Christine.

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen