Hoe houd je jouw doelgroep online betrokken? 4 tips!

Joske Giesen 18-05-2022
2430 keer bekeken 0 reacties

Blogs

Op deze pagina kun je blogs vinden over allerlei verschillende onderwerpen. Laat je inspireren! Wil je op de hoogte blijven als er een nieuwe blog is geplaatst? Gebruik de volgenknop bovenin als je bent ingelogd en je ontvangt een notificatie zodra er iets nieuws is geplaatst.

In een community, participatieplatform, projectwebsite of intranet heb je talloze manieren om reacties op te halen, stemmen te peilen en mensen te laten meedenken. En wat doe nadat je alle resultaten hebt opgehaald? Wij geven je 4 tips over het geven van een terugkoppeling aan jouw deelnemers!

Deze tips zijn komen rollen uit de Mett Etalage. De Mett Etalage is een online kennissessie voor onze beheerders en andere geïnteresseerden. Vanuit Mett worden er regelmatig gratis (online) kennissessies georganiseerd met als doel om het Mett platform beter te leren kennen en nog succesvoller in te zetten.

1. Plaats afgeronde projecten/plannen in het zicht

Laat op je platform duidelijk zien dat je een terugkoppeling geeft van de opgehaalde resultaten. Bijvoorbeeld via het hoofdmenu. Wanneer je meerdere projecten plaatst, zou je een menu-item met ‘afgeronde projecten’ kunnen maken. Dat is ook wat de gemeente Breda heeft gedaan op het participatieplatform Plan Breda. Via de menubalk kun je eenvoudig navigeren naar een overzicht van alle afgeronde plannen.

Naast dat de projecten onder het menu-item ‘afgeronde plannen’ vallen, is dit extra zichtbaar gemaakt doordat de tekst ‘afgerond’ ook in de afbeelding van ieder project is geplaatst. Daarnaast wordt er een datum weergegeven waarop het project is afgerond. Wanneer je doorklikt op een project, kan je een duidelijke omschrijving lezen van het gehele participatieproces en de afronding. Deelnemers blijven zo betrokken doordat zij kunnen zien wat de volgende stap van het plan is nadat zij in een eerdere stap hebben meegedacht.

2. Beantwoord de binnengekomen vragen

Het is belangrijk om een terugkoppeling te geven door binnengekomen vragen te beantwoorden. Deze vragen kunnen op verschillende manieren binnenkomen. Bijvoorbeeld door bij een project de reactiemodule open te zetten of een formulier te tonen. Op vragen via de reactiemodule kan je direct reageren als beheerder. Dit is ook hoe de gemeente Sittard-Geleen dit heeft aangepakt op het participatieplatform Met Sittard-Geleen. Zij hebben een vragenpagina waarop gebruikers over een bepaald project vragen kunnen stellen. Vanuit een algemeen beheerdersaccount hebben zij de vragen van de deelnemers kunnen beantwoorden. Door het aanmaken van een algemeen account, hoeven de namen van de beheerders zelf niet in beeld.

Krijg je veel dezelfde vragen? Dan kan je ervoor kiezen om deze in een keer te beantwoorden in een FAQ-pagina. De gemeente Soest doet dit bij verschillende projecten op hun participatieplatform Denk mee over. Gebruikers kunnen zo snel een terugkoppeling krijgen in één overzicht. Hier kan je bij vragen van deelnemers ook gemakkelijk naartoe verwijzen.

3. Vat je resultaten gebruiksvriendelijk samen

Een online platform is dé plek om resultaten op verschillende manieren te weergeven. Daarbij is het bijvoorbeeld leuk om te lezen hoeveel reacties er zijn binnengekomen en alvast een kort overzicht te geven van deze reacties. Om alles te lezen, zou je gebruikers kunnen verwijzen naar een overzichtsdocument die ze kunnen downloaden.

De gemeente Sint Michiels-Gestel doet dit erg slim door per project een dashboard te maken. Hier kunnen gebruikers een samenvatting lezen van de resultaten. Deze resultaten worden persoonlijk gemaakt door een opmerking van de wethouder weer te geven over het participatieproces. Ook worden deelnemers bedankt voor hun bijdrage. In het dashboard zijn verder cijfers te lezen van de opgehaalde resultaten. Wil je meer lezen? Dan kan je een Word-document downloaden die alle resultaten inzichtelijk maakt. Kortom: een voorbeeld waarin je met één pagina gebruiksvriendelijk de resultaten samenvat.

4. Geef offline terugkoppeling óók een plek

Sommige participatietrajecten vormen een combinatie van online en offline. Een leuke manier om verschillende doelgroepen te betrekken en jouw stakeholders ook eens ‘live’ in de ogen te kijken. Koppel je de opgehaalde resultaten van je participatietraject offline terug? Zorg er dan voor dat je dit nog eens doet via het participatieplatform. Zo krijg iedereen de kans om mee te denken, de presentatie nog eens terug te lezen en op de hoogte te blijven. De gemeente Sint Michiels-Gestel vraagt bijvoorbeeld om de deelnemers die niet aanwezig waren bij de offline presentatie, alsnog online achteraf te reageren.

Wil je meer handige tips en tricks voor jouw platform? In ons overzicht van evenementen zie je welke evenementen er op de planning staan en kun je jezelf aanmelden.

Vragen, opmerkingen of complimenten?

Plaats dan een reactie in het veld hieronder. Vinden we leuk!

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen