Participatie Safari

December 08, 2021 1085 keer bekeken 0 comments

Start

2022-05-09 at 14:00

End

2022-05-09 at 16:00

The maximum amount of registrations has been reached. You can no longer sign up.

Location

Een constructief gesprek tussen burger en overheid? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Doe mee met de Participatie Safari en leer hoe jij succesvol de dialoog aan kunt gaan!

Misschien ben je al volop bezig met online participatie of heb je net voorzichtig de eerste stappen gezet. Hoe dan ook, online participatie is een waardevolle toevoeging aan het hele participatieproces. Er doen meer mensen mee, het is niet tijdsgebonden, je bereikt andere doelgroepen en het is heel goed te combineren met meer traditionele participatievormen. 

Maar een constructief gesprek tussen burgers en de overheid komt niet vanzelf tot stand,  online of offline. Er zijn vaak verschillende opvattingen over het probleem en mogelijke oplossingen, of het nu gaat om de herinrichting van een speeltuintje of de komst van een windmolenpark. Als je echt wilt weten wat er speelt, je plannen wilt toetsen en ruimte wilt bieden voor een gesprek dan gebeuren er soms onverwachte dingen en komen er praktische problemen op je pad.

Christine Bleijenberg heeft PhD onderzoek gedaan naar de verwachtingen en ervaringen van bewoners die deelnemen aan een participatieproces. Participanten zeggen het vooral belangrijk te vinden dat hun inbreng serieus wordt genomen. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? En hoe doe je dat dan in een online setting (of: op een online platform)?

In de participatiesafari vertelt Christine een aantal inzichten uit haar proefschrift 'In gesprek of uitgepraat?' Daarna gaat ze graag in gesprek met jou over wat dat betekent voor het ontwerp en de uitvoering van de interacties op een participatieplatform.

 

We kijken bijvoorbeeld naar hoe je omgaat met de (kwalitatieve) bijdragen op het platform. Hoe verwerk je alle likes en comments tot een opbrengst die recht doet aan wat door deelnemers is gezegd?

Daarna nemen we een kijkje achter de schermen bij online participatieplatformen die de dialoog volop aan het voeren zijn. Met reactievelden, stemmodules, polls en enquĂȘtes. 

Vraag jij je ook wel eens af hoe je dan precies die dialoog moet aangaan, wat je doet met de reacties en hoe je moet terugkoppelen? Dan biedt de Participatie Safari een mooie kans om inspiratie op te doen en de kunst af te kijken bij andere online participatie platformen.  

Ben jij erbij?

Schrijf je snel in! 

0  reacties

Cookie settings