Burgerparticipatie en community: een veelbelovende flirt? ❤️

30-08-2022
2812 keer bekeken 0 reacties

Traditionele burgerparticipatie is vaak gericht op tijdelijke betrokkenheid van inwoners. Even snel een stem achterlaten, idee waarderen of kaartpunt toevoegen – en weg zijn ze. Tegenwoordig flirt participatie echter steeds meer met langere en hogere betrokkenheid van inwoners.

Dit wordt veroorzaakt door maatschappelijke veranderingen, zoals de energietransitie. Die zorgen voor een groeiende behoefte aan kennisdeling en samenwerking. En laat een online community nou precies de plek zijn waar dat gebeurt. Hoe zal die flirt tussen burgerparticipatie en community zich ontwikkelen?

Tijdelijke betrokkenheid en participatie zonder wij-gevoel

Een wegverbreding, locatie van een boom of een nieuw speeltoestel. Van een gemeente of ontwikkelaar wordt verwacht dat je inwoners betrekt bij lopende plannen. Als verantwoordelijke partij bepaal je de vragen en wanneer betrokkenen mogen meedenken. Het liefst niet te lang, want de planning voor de plannen staat vaak al vast.

De groep die kortstondig meedenkt, heeft meestal slechts één overeenkomst: ze wonen in hetzelfde gebied. En daar blijft het bij. Op een participatieplatform hebben deelnemers geen wij-gevoel met andere deelnemers. Ze reageren slechts om invloed uit te oefenen op de uitkomst van de vraag. En daarbij komt eerder het verschil dan de overeenkomst tussen mensen naar boven.

Soms is een wij-gevoel ongewenst

Sterker nog, bij burgerparticipatie wordt het soms zelfs als ongewenst ervaren als er wel een wij-gevoel is. Een groep met wij-gevoel die zich organiseert als actiegroep, spreekt plannen vaak zichtbaar en actief tegen. Dat kan een participatietraject negatief beïnvloeden. Zij kunnen bijvoorbeeld een eenzijdig beeld schetsen van de plannen naar andere inwoners. Of juist imponerend overkomen bij inwoners met een andere mening die ook willen meedenken.

Tijdelijke betrokkenheid en de afwezigheid van een wij-gevoel is bij traditionele participatie niet per se negatief. Het doel van de initiatiefnemers is bereikt als er zo veel mogelijk meningen zijn verzameld. En als juist ook de minder gehoorde stemmen zich hebben laten horen.

Hoe burgerparticipatie steeds meer flirt met het community-idee

Echter, ik zie in burgerparticipatie wel een verandering. We bewegen van tijdelijke betrokkenheid zonder wij-gevoel naar langdurige betrokkenheid mét wij-gevoel. Dat heeft verschillende maatschappelijke oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie. Huizen isoleren, aardgasvrij maken of duurzaam verwarmen: veranderingen vinden letterlijk achter de voordeur plaats. Dat vergroot het belang om mee te doen en zorgt voor verhoogde betrokkenheid.

Ook als het gaat om polarisering in de samenleving merk je dat er júíst behoefte is aan een wij-gevoel. Met een community breng je een groep mensen met gedeelde betrokkenheid, waarden of belangen dan makkelijk samen. Juist bij dit soort participatiethema’s.

Lees de volledige blog op Frankwatching

Omdat de software van Mett geschikt is voor zowel participatieplatformen als communities, kun je daarmee makkelijk een community integreren in je participatieplatform. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier alles over ons wijkuitvoeringsplaform!

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen