10 tips voor de digitale toegankelijkheid van je Mett platform

10-03-2022
1496 keer bekeken 0 reacties

Digitale toegankelijkheid speelt een steeds grotere rol binnen de taken van communicatieadviseurs. Waarom is toegankelijkheid zo belangrijk? En hoe waarborg je als beheerder van een Mett-platform de toegankelijkheid? In dit artikel vind je 10 praktische tips.

Het belang van digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid is cruciaal voor personen die op een bepaalde manier beperkt zijn. Zomaar een paar cijfers vanuit de Nederlandse bevolking:

  • 1 op de 12 mannen is kleurenblind
  • Een half miljoen mensen heeft een visuele beperking
  • 1,6 miljoen mensen heeft een fysieke beperking
  • 1,5 miljoen mensen hebben een auditieve beperking

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van groepen die digitale informatie niet altijd zomaar tot zich kunnen nemen.

Daarnaast kan iedereen op een bepaald punt tijdelijk beperkt zijn. Bijvoorbeeld, als je in de stiltecoupé zit en geen oortjes bij je hebt. Je kunt dan tijdelijk geen audio beluisteren. En als je een arm breekt, is het een stuk ingewikkelder om snel en goed te navigeren door websites op je smartphone of laptop.

Wat verandert digitale toegankelijkheid precies?

Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat online informatie voor iedereen beschikbaar is, ook voor mensen die informatie niet via ‘de standaard manier’ tot zich nemen. Of dat nu is omdat ze niet anders kunnen of omdat ze (tijdelijk) voorkeur hebben voor een andere manier. Ondertiteling zorgt er bijvoorbeeld voor dat zowel slechthorenden als mensen in de stiltecoupé begrijpen welke informatie er in een videofragment naar voren komt. Ook zijn er veel hulpmiddelen waarmee mensen informatie tot zich kunnen nemen als zij beperkt zijn. Voorbeelden hiervan zijn voorleesapparatuur, braillesoftware of simpelweg in- en uitzoomen op digitale apparaten.

Waarom moet ik als beheerder aan de slag met digitale toegankelijkheid?

Als jouw website geen rekening houdt met digitale toegankelijkheid, kan niet alle hulpsoftware de inhoud van de website goed vertalen. Hulpsoftware werkt namelijk alleen wanneer een website goed is ingericht. Vanuit Mett zorgen we dat onze platformen technisch volledig voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid. Jij bent als beheerder vervolgens verantwoordelijk voor de inhoud. Hoe je dat doet? Lees onderstaande 15 tips.

  1. De kleuren van je website moeten toegankelijk zijn. Daarbij is het contrast tussen achtergrond- en tekstkleur belangrijk. Check met ontwerpers, het mediateam of de afdeling communicatie of de huisstijlkleuren toegankelijk zijn. Het helpt hierbij om af te spreken welke kleuren en kleurenbombinaties gebruikt worden voor kaders, lopende tekst en koppen.
     
  2. Wil je eens een andere kleur gebruiken voor je kader of tekst dan de huisstijl kleuren? Geen probleem natuurlijk, maar controleer wel of het contrast tussen andere kleuren voldoet. Dit kun je eenvoudig checken met online tools als Contrast Checker.
     
  3. Weet hoe je toegankelijke online content (zoals teksten, tabellen, afbeeldingen en video’s) creëeert in Mett. Mis je deze kennis over toegankelijkheid? Volg dan, eventueel samen met collega’s, de Mett toegankelijkheidstraining. Hierin leggen onze adviseurs uit hoe je toegankelijke content plaatst in Mett.
     
  4. Ook voor documenten op jouw website gelden toegankelijkheidseisen. Check documenten dus van tevoren op toegankelijkheid. Vergeet niet dat ook oude documenten toegankelijk moeten zijn. Lees hier meer over de toegankelijkheidseisen voor PDF-documenten.
     
  5. Test, test, test! Vraag personen met verschillende functiebeperkingen of ze jouw website willen testen of willen deelnemen aan een gebruikersonderzoek. Staat jouw website nog niet live? Benoem mensen met een functiebeperking dan als aparte doelgroep, zodat je daar goed rekening mee houdt bij de ontwikkeling van je website.
     
  6. Gebruik de toegankelijkheidscheck als je content toevoegt. Je vindt de check via dit icoon in de editor:  Deze check wijst je op content op je pagina die mogelijk niet toegankelijk is. Let op: een voorwaarde voor het gebruik van deze tool is basiskennis over toegankelijke content.
     
  7. Maak je gebruik van externe content? Check altijd of deze externe content ook toegankelijk wordt aangeboden.
     
  8. Monitor actief op de toegankelijkheid van jouw website. Het is belangrijk dat (interne en externe) personen die content aanleveren of plaatsen, op de hoogte zijn van de toegankelijkheidsnormen. Zorg voor een proces waarbij duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het checken van toegankelijkheid. Denk ook aan een aanspreekpunt die kan helpen bij het toegankelijk maken van content.
     
  9. Blijf op de hoogte! Niet alleen de wet- en regelgeving ontwikkelen zich continu, maar ook het internet en de bestaande hulpapparatuur. Weet dus wat de laatste normen zijn. Op deze overheidswebsite vind je altijd de laatste richtlijnen.
     
  10. Overheidswebsites zijn wettelijk verplicht om een actuele toegankelijkheidsverklaring te presenteren. Check dus de toegankelijkheidsverklaring op jouw website en houd deze up-to-date.

Wil je meer weten over toegankelijkheid? Vraag dan jouw Mett adviseur voor extra informatie!

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen